top of page

MUGURAR


Pyrrhula pyrrhula


Este o specie de cinteză de dimensiune mare-medie care are corpul îndesat, ciocul scurt, robust și negru, iar dimorfismul sexual este accentuat. Atât masculul, cât și femela au coada neagră, târtița albă, creștetul negru și aripile negre cu o dungă albicioasă, iar spatele este gri-cenușiu în cazul masculului și gri-maroniu în cazul femelei. Obrajii, gâtul, pieptul și abdomenul au o culoare roz-roșiatică în cazul masculului și gri-gălbui în cazul femelei. Lungimea corpului este de 14,5-17,5 cm, iar greutatea este de 21-38 de grame.


Atât numele genului, cât și numele speciei provin din cuvântul grecesc pyrros – roșu ca focul, cu referire la culoarea părții ventrale a masculului.


Specia are o distribuție largă, fiind prezentă în toată Europa (mai fragmentat în partea sudică) și în toată zona temperată și subarctică a Asiei. Majoritatea populațiilor sunt sedentare, cu excepția celor din taigaua siberiană. Iernează în sudul Europei, precum și în regiuni din sud-estul și sud-vestul Asiei. În România, specia cuibărește în etajul montan, iar în timpul iernii specia apare pe tot teritoriul țării. Specia cuibărește în România, fiind sedentară. În afara perioadei de cuibărit specia poate fi observată pe tot teritoriul țării, existând influx de indivizi din nordul Europei și din Siberia.


Specia ocupă pădurile de foioase, de amestec și de conifere, din etajul montan, acolo unde sunt desișuri sau unde există un strat subarbustiv bogat. Consumă în principal semințe, fructe, muguri și lăstari aparținând unei varietăți mari de specii de plante, inclusiv fagul, molidul și stejarul. Consumă ocazional și nevertebrate, mai intens în perioada de cuibărire, puii fiind hrăniți preponderent cu insecte și larvele acestora.


Populația globală a speciei este estimată la 38.250.000-65.250.000 de indivizi maturi. Populația europeană este estimată la 7.650.000-13.000.000 de perechi, tendința populațională la nivel european fiind estimată pentru intervalul 1980-2013 ca fiind în declin moderat. Populația din România este estimată la 165.000-330.000 de perechi, tendința populațională fiind deocamdată necunoscută.


Perioada de reproducere se desfășoară de la sfârșitul lunii martie până în luna septembrie. Depune două, ocazional trei ponte pe an, formate din 4-6 ouă, care sunt clocite de către femelă pentru 12-14 zile. Puii sunt hrăniți la cuib de ambii părinți și sunt capabili de zbor după 14-16 zile. Cuibul este construit de către femelă din iarbă uscată, fibre vegetale, rădăcini, mușchi, licheni și frunze, cu baza construită din crenguțe, acesta fiind plasat în tufărișuri dense, desișuri, în arborete tinere sau în partea inferioară a coronamentului coniferelor.


Principalele amenințări asupra speciei sunt legate de disponibilitatea hranei care poate fi afectată de schimbarea utilizării terenurilor și de agricultura intensivă (pentru perioada de iarnă).


Sursa: https://pasaridinromania.sor.ro/specii/540/mugurar-pyrrhula-pyrrhula


________________________________________________________



English:


Eurasian bullfinch


Pyrrhula pyrrhula


This is a medium-to-large species of finch with a stout body and a short, robust, black beak; it exhibits pronounced sexual dimorphism. Both the male and female have a black tail, a white rump, a black crown, and black wings featuring a whitish stripe; the back is grey in the male and brownish-grey in the female. The cheeks, throat, breast, and abdomen are reddish-pink in the male and yellowish-grey in the female. The body length ranges from 14.5 to 17.5 cm, and the weight from 21 to 38 grams.


Both the genus name and the species name are derived from the Greek word pyrros – meaning "fire-red" – in reference to the coloration of the male's underparts.


The species has a wide distribution, occurring throughout Europe (though more patchily in the south) and across the temperate and subarctic zones of Asia. Most populations are sedentary, with the exception of those in the Siberian taiga. They overwinter in southern Europe, as well as in regions of southeastern and southwestern Asia. In Romania, the species breeds in the mountainous zone, while during the winter, it can be found throughout the country. The species breeds in Romania and is sedentary. Outside the breeding season, it can be observed across the entire country, as there is an influx of individuals from northern Europe and Siberia.


The species inhabits deciduous, mixed, and coniferous forests in the montane zone, specifically in areas with dense thickets or a rich undergrowth layer. It feeds primarily on seeds, fruits, buds, and shoots from a wide variety of plant species, including beech, spruce, and oak. It also occasionally consumes invertebrates – most notably during the breeding season, when the chicks are fed predominantly on insects and their larvae.


The global population of the species is estimated at 38,250,000-65,250,000 mature individuals. The European population is estimated at 7,650,000-13,000,000 pairs, with the population trend in Europe – for the 1980-2013 period – showing a moderate decline. The population in Romania is estimated at 165,000-330,000 pairs, though the population trend is currently unknown.


The breeding season lasts from late March to September. The species produces two, occasionally three, clutches per year, each consisting of 4-6 eggs, which are incubated by the female for 12-14 days. The chicks are fed in the nest by both parents and are capable of flight after 14-16 days. The nest is built by the female using dry grass, plant fibers, roots, moss, lichens, and leaves, with a base made of small twigs; it is typically located in dense scrub, thickets, young stands of trees, or the lower canopy of conifers.


The primary threats to the species relate to food availability, which can be negatively impacted by changes in land use and intensive agricultural practices (particularly during the winter).


Source: https://pasaridinromania.sor.ro/specii/540/mugurar-pyrrhula-pyrrhula


Consiliul Județean Mehedinți

© 2026 Muzeul Regiunii Porților de Fier

Toate drepturile rezervate

Programări: +40252 317 377
Secretariat: +40252 312 177
Fax: +40252 320 027
contact@muzeulregiuniiportilordefier.ro
Str. Independenței, nr. 2, Drobeta-Turnu Severin

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page